Gyógynövények migrén esetén

0
2986
Gyógynövények migrén esetén

Napjaink leggyakoribb fejfájás típusa a migrén. A világon ez a 3. leggyakoribb betegség, amely az emberiség 14.7%-át érinti (ez kb. hétből egy ember). Tünetei a lüktető fejfájás, émelygés, hányás, hang- és fényérzékenység. 

Először is beszéljünk a migrénes fejfájás okairól! 

Az elő-fejfájást prodomának nevezzük. Ez az az időszak, amikor már észleljük a migrén korai figyelmeztető jeleit. Ez mindenkinél másként zajlik le: lehet több órán vagy napon át tartó állapot, mielőtt a fejfájás bekövetkezik.

Nem mindenki érzi ugyanazokat a dolgokat a prodroma alatt. Ebben az időszakban olyan tünetek fordulhatnak elő, mint például:

 • sűrű ásítási kényszer
 • gyakori vizeletürítés
 • az édes ételek (különösen a csokoládé) iránti, a szokásosnál erősebb vágyakozás. S ha akad egy kis csokoládé és bekövetkezik a migrén, akkor könnyen azt gondolhatjuk, hogy pont a csoki volt a ludas. Holott éppen ez a típusú vágyakozás figyelmeztetett a migrén közeledtére.
 • ingerlékeny, netán depresszív hangulat a migrén előtti órákban, illetve napokon át, de van, aki órákkal előtte intenzív boldogságot és eufóriát él át
 • hang- és fényérzékenység, a világos fényre vagy a hangos zajokra
 • közeledve a migrénhez, a látás elmosódhat, vakfoltok, illetve villogó fények vagy alakzatok tarkíthatják az érzékelt képet

Mi lehet a migrén kiváltó oka?

Az embereknél különböző okok vezethetnek a migrén kialakulásához, ilyenek például:

 • éhezés
 • bizonyos élelmiszerek (a sajtfélék, gyümölcsök: banán, mandarin stb…), diófélék, mogyorófélék, édesítők, mint az aszpartám, az alkohol, az erjesztett, fermentált, befőzött vagy pácolt ételek, adalékanyagok, mint a nitrátok, nitritek és a nátrium-glutamát
 • rendszertelen étkezés
 • hormonális változás
 • gyógyszerek
 • környezetváltozás
 • alváshiány
 • negatív ingerek
 • stressz
 • emésztési problémák, illetve epeprobléma

Munkám során a legtöbbször az emésztési problémák okozta migrénnel találkozom.

Egyre több olyan ember van, akiknél a migrén hátterében az epeprobléma, illetve a méreganyagok felhalmozódása áll.

Nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy a végső következtetést le tudjuk vonni. 

Saját, személyes megítélés számít a legtöbbet, hiszen a fejfájás egy olyan jelenség, amely történésekor tudatunknál vagyunk és elkerülhető, ha azt például az étrend okozza.
Ezért is fontos az étkezéseinket naplóban vezetni, így szakemberhez fordulás esetén könnyen vissza tudjuk nézni, mi is volt a tányérunkon még akár napokkal a migrén előtt.

Mint ahogy a World Journal of Gastroenterology-ban is nagyító alá került az epekiválasztási folyamatok és zavarainak hatásai az agyra, érdekes kapcsolódás vált láthatóvá a migrén és a hepato-biliáris (máj és epe) rendellenességek között. Például egy 1200 betegből álló csoportból származó ikermintákon végzett vizsgálat során a migrén, és az epeúti rendellenességek között, összefüggést találtak.

FONTOS!

 Az epeproblémák okozta migrénes fejfájás útvonalán elindulva, először a májfunkció zavarainak enyhítésére mutatok be gyógynövényeket, és csak később térek át más – szakirodalomban és népgyógyászatban használt – migrén elleni növényre.

Az itt található információk tájékoztató jellegűek. Betegség esetén ne kísérletezzünk, hanem mindig kérjük ki szakember véleményét!

 Segítő gyógynövények

Amit ne felejtsünk „Minél keserűbb, annál jobb.”

Fehér üröm (Artemisia Absinthium)

Gyógynövények migrén esetén

 Mindamellett, hogy jó gyulladás-csökkentő és parazita hajtó, kiváló „epefolyósító” is, ezáltal az emésztési problémákból eredő migrénes fejfájás enyhítésére, mint prevenciós gyógynövény is használható.

Habár nevének eredete még vitatéma, ismerve e növény kivonatának ízét, én mégis az „élvezhetetlen” görög jelentésére voksolnék. Ez a növény ugyanis a világon a legkeserűbb gyógynövény kitüntetést érdemelné.

Mondhatnánk, hogy borzongásszerűen képes már az íze is kiállítani a görcsöt a fejünkből, de ezt még tudományosan is nehéz lenne bebizonyítani.

A benne található illóolaj (thujone) stimulálja az idegrendszert, ezért bízzuk az adagolást a megfelelő szakemberre!

Fekete gyökér (Leptandra virginica)

Gyógynövények migrén esetén

 A fekete gyökér sem az ízlelőbimbók eufóriáját szolgáló növény. Viszont amilyen kíméletlen élményt okoz a szájban, annyira fantasztikusan hat az emésztésünkre.

Anélkül serkenti az epe termelését és a májműködését, hogy stimulálná az epehólyag összehúzódását. Mindemelett ez a keserű gyökér az emésztőrendszert is erősítheti.

Borsmenta levél (Mentha piperita)

Gyógynövények migrén esetén

A borsmenta egy olyan hibrid növény, amelyet érzékszervekre ható sokoldalúsága (aroma és íz) miatt használnak. Izomlazító tulajdonságának köszönhetően mind a menstruációs problémákra, mind az emésztésre (Vater-papilla relaxálása diszfunkció esetén) pozitívan hat.
Népgyógyászat alapján is úgy tűnik, hogy olaj formában a fejfájás területén külsőleg használva akár 15 percen belül képes csökkenteni a tüneteket.

Citrusfélék (lime és citrom)

Gyógynövények migrén esetén

 A keserű, csípős és hűsítő ízek után a savanyú ízek néhány birtokosa is segítségünkre lehet migrén esetén.

A citrusfélék ugyanis egy biokémiai hatóanyagjuknak (hesperidin) köszönhetően serkenthetik a máj sejttermelődését ezzel is javíthatják epénk minőségét és mennyiségét.

Ezekkel a gyümölcsökkel így képesek vagyunk támogatni májunk méregtelenítő tulajdonságát, az epetermelést és enyhíteni az epeprobléma okozta fejfájást is.

 Cayenne bors (Capsicum minimum)

Gyógynövények migrén esetén

 Phyllis A. Balch, a minősített táplálkozási tanácsadó és a “Gyógynövényes gyógyszerek receptje” című könyv szerzője szerint a Cayenne bors aktív hatóanyaga a kapszaicin csökkenti a vérlemezke-aggregációs tényezőt (PAF), amely hozzájárul a migrénes fejfájás kialakulásához mérsékelve a vérkeringést a fejben, amely biztatóan hangzik a csípős ízek szerelmeseinek.

Ez egy nagyszerű gyógynövény azok számára, akik természetes migrénes gyógymódot keresnek, és mivel más természetes gyógymódokkal együtt is alkalmazhatóak, így könnyebben enyhíthetjük a migrént. 

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Gyógynövények migrén esetén

Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az őszi margitvirág fogyasztása csökkentheti a migrén hosszát és enyhítheti a migrén alatt kialakuló érzékszervek érzékenységét.

A 18. század „aszpirinjének” vagy vad kamillának is nevezik. Ez a növény hatóanyagának (alfa-metilén-butirolakton nevű szeszkviterpén) köszönhetően a migrén megelőzésére is alkalmas lehet.
1978-ban a British Health Magazine bemutatott egy történetet egy 68 éves hölgyről. A páciens 16 éves kora óta szenvedett migrénes fejfájástól, amelyen sikerült fölülkerekedni 10 hónap őszi margitvirág fogyasztásával.

Ez a növény az elsõ 12 hétben kezdi el kifejteni hatását, tehát fontos a türelem.

Egy 2011-es kutatás alapján az őszi margitvirág  hatásos volt a migrén, láz, megfázás és artritisz ellen.

Előkészítés: ha nem akarjuk a levelét nyersen fogyasztani, akkor a gyökér kivételével teának is kiszáríthatjuk az egész növényt.

Kudzu (Pueraria lobata)

Gyógynövények migrén esetén

A Kudzu egy olyan gyökér növény, amely úgy tűnik, a hagyományos kínai néporvoslás szerint enyhítheti a migrént és a másnaposságot.

Egy a Yale Egyetemen végzett kutatás szerint Doctor R. Andrew Sewell vezetésével bebizonyították, hogy a Kudzu növény hatásos lehet erős fejfájás esetén. (Teljes kutatás itt.)
A biztató eredmények ellenére is, ezen gyógynövény javallata erősen szaktudáshoz kötött.

Ginkgo biloba

Gyógynövények migrén esetén

A ginkgo biloba a leggyakrabban „lenyelt” gyógynövény az agy egészségéért. Az idősebb generációban serkentheti a memóriát, javíthatja a hallást, és stroke megelőzésében sem utolsó.

Egy az „aurák nélküli” migrénes fiatalokból álló csoporton végezték a következő kísérletet:

80 mg Ginkgolide B (plusz 20 mg CoQ10 és 300 mg magnézium) napi kétszeri adagolása három hónapon keresztül. Ezt követően a résztvevőket 9 hónapon keresztül visszahívták kontrollra. Az eredmény kevesebb migrénes tünettel zárult, mint a kísérlet előtt.

Illatos barátcserje (Vitex agnus-castus)

Gyógynövények migrén esetén

Öt évvel ezelőtt került napvilágra egy speciálisan a fejfájásokra vonatkozó tanulmány, amely a menstruációs ciklusok során, a migrénre hajlamos nőket értékelte. Megállapította, hogy napi 40 mg/nap Vitex agnus-castus kivonat 3 hónapon keresztül, a kontrol csoport 66% -nál drámaian csökkentette a fejfájást.

Érdekesség: ezt a vágycsökkentő gyógynövényt, az ókori görög és római feleségek használták szárított formában párnájuk alá helyezve, „tisztaságuk megőrzése” végett – amíg vissza nem tértek férjeik a háborúból.

 A középkorban viszont a szerzetesek részesítették előnyben (innen is a magyar neve) szexuális vágy csökkentése céljából (szüzességi fogadalmuk betartásához). 

Mi segíthet még a migrénen?

 A kiegyensúlyozott vízháztartásunk karbantartása (tisztított vízzel) kiemelkedően fontos.

A finomított cukrok kerülendők, helyettük természetes édesítőket és mézet ajánlok.

A migrénen sokat javíthat egy alapos méregtelenítés.

Fontos számolnunk a candidiázissal is – ez esetben egy alapos candida-irtó program friss gyömbérrel, Lapacho teával és grapefruit mag kivonattal óriási segítséget nyújthat.

Agyi funkciók és keringés támogatásához elengedhetetlen a minőségi Q10 koenzim és a nem szintetikus táplálékkiegészítők (krill olaj, lecithin).

Forrás és referenciák:

Maher TJ, Wurtman RJ. Possible neurologic effects of aspartame, a widely used food additive . Environ Health Perspect. (1987)

Kühn R, Graner H, Soukup P. {Experiences in the expert evaluation of nucleus pulposus prolapse} . Beitr Orthop Traumatol. (1975)

Aspartame ingestion and headaches

Levy PS, Hedeker D, Sanders PG. Aspartame and headache . Neurology. (1995)

Roberts HJ. Aspartame and headache . Neurology. (1995)

Schiffman S. Aspartame and headache . Neurology. (1995)

Newman LC, Lipton RB. Migraine MLT-down: an unusual presentation of migraine in patients with aspartame-triggered headaches . Headache. (2001)

Pisarik P, Kai D. Vestibulocochlear toxicity in a pair of siblings 15 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20181217 ears apart secondary to aspartame: two case reports . Cases J. (2009)

NHS Choices: “Migraine,” “Migraine – Causes,” “Migraine – Symptoms.”

The Migraine Trust: “Common Triggers.”

Physicians Committee for Responsible Medicine: “Migraine Diet: A Natural Approach to Migraines.”

Cleveland Clinic: “Headaches and Food.”

Harvard Health Publications: “Food and migraine: a personal connection.”

Turkish Journal of Neurology: “The Relationship Between Migraine and Nutrition.”

American Migraine Foundation: “Alcohol and Migraine,” “Diet.”

Mayo Clinic: “Caffeine content in coffee, tea, soda and more,” “Migraine,” “Migraine self-management.”

National Headache Foundation: “Alcohol and Headaches,” “Low-Tyramine Diet for Migraine.”

American Headache Society: “Acute Migraine: Treating Early.”

American Migraine Foundation: “Migraine and Aura,” “Diet and Headache Control,” “The Timeline of a Migraine Attack.”

Cleveland Clinic: “Headaches and Food.”

Mayo Clinic: “Migraines: Simple steps to head off the pain,” “Migraine.”

National Institute of Neurological Disorders and Stroke: “Headache: Hope Through Research.”

The Migraine Trust: “Sleep and migraine,” “Symptoms and stages of migraine,” “Keeping a migraine diary.”

National Institute of Neurological Disorders and Stroke: “Migraine information page.”

American Headache Society: “Remission from chronic migraine to episodic migraine: Rates, predictors, and consequences.”

Neurology: “Rates, predictors, and consequences of remission from chronic migraine to episodic migraine.”

Current Opinion in Neurology: “The prognosis of migraine.”

American Journal of Epidemiology: “Methods for estimating remission rates from cross-sectional survey data: Application and validation using data from a national migraine study.”

American Academy of Neurology: “What predicts remission from chronic migraine?”

Neurology: “Clinical course in migraine: Conceptualizing migraine transformation.”

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00000426.htm

Májműködési zavarok:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20047569/

Fehér üröm:

https://thenaturopathicherbalist.com/2015/09/25/artemisia-absinthium/

Cayenne bors:

 1. Balch, Phyllis (2002), Prescription for Herbal Healing: An Easy-to-Use A-Z Reference to Hundreds of Common Disorders and Their Herbal Remedies; CNC

Őszi margitvirág és a migrén (klinikai kutatások):

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(85)92380-3/abstract (68 éves hölgy)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16232154

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12230594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12230594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3929876

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2899663

Ginko Biloba:

Usai S, et al. An innovative approach for migraine prevention in young age: a preliminary study. Neurol Sci. (2010)

Esposito M, Carotenuto M. Ginkgolide B complex efficacy for brief prophylaxis of migraine in school-aged children: an open-label study. Neurol Sci. (2011)

Klinikai adatok:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/

Griffonia simplicifolia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21353511

Vitex agnus-castus:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22791378

Mentha piperita:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8805113

Citrusfélék:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4841854/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC549532/

A migrén a sokféle fejfájás forma egyik speciális változata. Erős és hosszantartó, ami mozgás-zavarokat is előidézhet. Ez a neurológiai betegség nőknél háromszor gyakoribb, mint a férfiak-nál. A migrént a középső kőkorban koponyalékeléssel is megpróbálták gyógyítani, ami olykor halálos kimetelű is lehetett a fertőzések miatt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..