Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

0
1933
Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

A nyár és a hőség sokunknak egyet jelent a fagyasztott édeségekkel. Nem csak manapság van ez így. Fagylaltot a kínaiak készítettek először mintegy ötezer évvel ezelőtt hóból, tejből és gyümölcsökből kevert édességként. Valószínűleg az egyiptomiak osztották meg az ötletet a Földközi-tengeri országokkal utazásaik során.

Sokáig a gazdag emberek kiváltsága volt ez az édesség, mert nehéz volt beszerezni.

Váltott lovakon vitték a jeget az úri konyhákba, hogy mindenféle finomsággal elkeverjék és felszolgálhassák. Fagylaltkedvelő volt például Nagy Sándor is. A katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt. Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, mint életnedvet. Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a tehetős emberek között. Marco Polo egy kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

Az első fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte. Hiszen a fagylalt előállítása, főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket, és drágává is tette a terméket.

A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot.

Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Hazánkba a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században és hamar kedvelté vált. Az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekbe bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiak figyelmét próbálták felkelteni. Simai Kristóf a 18. század végén Körmöcbányán lejegyzett, kéziratos szakácskönyvében több mint tízféle fagylaltrecept szerepel (néhány közülük „aludt” gyümölcsként, például „aludt meggy”, vagy mások fagylalt néven, például „fagylalt kajszibarack” és „fagylalt csokoládé”), a piros gyümölcsökből vörösborral, a világos húsúakból (citrom, barack) „jó fejér borral” készítették az édességet.

A fagyi eredeti összetételét a tej, tejszín és a tojás alkotja. Manapság könnyebb és egészségesebb alternatívákat keresnek a gyártók és a fogyasztók. Készül fagyasztott édesség joghurttal, vagy ami a személyes kedvencem, banánból.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

Ennek az elkészítése annyiból áll, hogy az érett, már akár megbarnult banánokat felszeletelve lefagyasztom és mindenféle finomsággal leturmixolom. Érdemes kevés növényi tejet adni a fagyasztott banán darabokhoz, hogy jobban dolgozzon a turmix, ezután pedig bármivel ízesíthető. Vaníliával, kakaóporral, gyümölcsökkel. Meglepően finom és fagyasztva a gyümölcs elveszíti a jellegzetes ízét, ezért passzol hozzá bármilyen ízesítő.

Ha nyári vendégségre készülünk, akkor miért ne válasszunk elegánsabb külsejű fagyikat. Erre mutatok három ötletet.

Banana Split

Mi lehet egyszerűbb a félbevágott banánon, három különböző ízű fagyin, csoki szósz és a tetejére halmozott habnál. Amilyen egyszerű, annyira pazar kombináció.

1904-et írtunk, amikor Pensylvániában, Latrobe városkában David Evans Strickler 23 évesen egy szódakészítő üzemben gyakornokoskodott, ahol fagyit is árusítottak. Az ő találmánya volt a hideg édesség, amit 10 centért bárki megkóstolhatott. A hír gyorsan terjedt és egyre többen szerették meg a Banana Splitet, és természetesen nem csak a városkában.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

Egy másik legenda szerint a csodálatos felfedezést Ernest Hazard tette, az Ohio állambeli Wilmington iskolai étkezdéjében 1907-ben. Akárhogyan is történt jó, hogy megtörtént. Az én kedvenc változatomban a fagylalthoz is a banánt használtam és ezt kanalaztam a hosszában felvágott gyümölcsre.

Parfé

A parfé hozzávalói tej vagy tejszín, tojás, valami ízesítő, pl. csoki, karamell, gyümölcs vagy alkohol. Tálalják poharakban, üvegtálban, vagy hosszúkás alakú tepsiben lefagyasztják, aztán szervírozásnál tálra borítják és szeletelik.
A jó jégkrémhez elengedhetetlen egy fagyi gép, vagy sok türelem a pár óránkénti kavargatáshoz. De ennél egyszerűbben is megoldható a parfékészítés egy általunk választott bolti, dobozos vanília fagyival. Én egy növényi alapút választottam.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

A parfé elkészítése:
Egy mangót lepürésítettem citromlével és egy tábla étcsokit felolvasztottam.
A vanília fagyiból a kifolpackozott forma aljára kanalaztam. Ezután jött rá a mangó réteg és meglocsoltam pár kanálnyi csokival, megint a krém, és így folytattam ameddig tele lett a tál. Becsomagoltam folpackba a tetejét is és betettem a fagyasztóba néhány órára.
Szeletelésnél érdemes pár másodpercre melegvizes edénybe mártani a forma alját, hogy könnyen kijöjjön a parfé. Átfordítottam egy tányérra és a maradék csokival meglocsoltam a tetejét.
Érdemes forróvíz alá tartani a kést is szeletelés előtt.
Nagyon finom bármilyen ízben és szuper egyszerű elkészíteni.

Baked Alaska

Charles Ranhofer 1876-ban az amerikai Delmonico étterem konyhájában készítette először az édességet. Igaz akkorra már a kínaiaknak és a franciáknak is volt egy hasonló sütijük, mégis ez az amerikai dátum az egyik biztos pont, ahonnan számíthatjuk a keletkezését.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

 Baked Alaska elkészítése:

Bármilyen jól behűtött fagyi.

Egy vagy két szelet piskóta, (akár alulra és felülre is rakhatunk belőle).

Keményre felvert tojáshab sok cukorral. Amit én csicseriborsó habbá vert levével váltottam ki.

A piskótára halmozzuk a fagyit, majd vonjuk be egyenletes vastagságban a habbal. Ha hegyes végű késsel kis köröket rajzolunk a habba, a végén mutatósabb lesz.

Majd kis konyhai fákjával süssük barnára a tetejét. Csak épp annyira, hogy egy kis színt kapjon és tálalható is.

Ha vendégeket várunk előre összeállíthatjuk a fagyis és a piskótás részét, aztán csak a habot kell frissen készíteni. Egyik változatát a végén rummal is megöntözik és meggyújtják tálalás előtt, de ezt már tényleg csak a nagyon bátraknak ajánlom. Mindenesetre fantasztikusan mutathat.

Joghurt alapú jégkrémek

A Közép Keleten és Indiában már négyszáz éve készítettek natúr joghurtot és ismerték a kedvező hatásait. De Amerikába csak a kilencszázas évek elején kezdtek el megismerkedni az emberek az egészségesebb ételekkel, köztük a joghurttal. Az 1930-as években a jó öreg – és azóta is a joghurtjairól híres – Danone cég kezdte előre csomagolt kiszerelésben forgalmazni. A 70-es évek technikai fejlődése, a fagyasztott élelmiszerek előtérbe kerülésében is nagy szerepet játszott, és ekkor kezdtek kísérletezni a joghurt fagyasztott változatával. Ismét csak Amerikában a TCBY (The Country’s Best Yogurt) 1981-ben megnyitotta az első üzletét, ahol joghurt alapú gépi fagyit árultak, amit aztán mindenféle finomsággal szórtak meg.

Több cég is ekkor indult, akik ezt a finom, de mégis lényegesen egészségesebb édesség ötletet lovagolták meg, amivel elérték, hogy a fagyasztott desszertek tíz százalékát a joghurt édes változata tette ki akkoriban.

És a siker történet azóta is töretlen, mert nem csak egy jeges finomságról beszélhetünk, de az alacsony zsír, és a probiotikum tartalma miatt ennél többről van szó. Az ízesítéseknek tényleg csak a képzelet szabhat határt.

Nyugodtan variáljunk a jégkrémekkel, így mindig más édességet kapunk!

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

Például egy csokoládés, diós, vagy egy könnyű gyömölcsös íz teljesen megváltoztatja az alapreceptet.

Jégkrém, fagyi, parfé, Baked Alaska és Banana Split

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..