Miért vegán?

Manapság egyre többet hallunk mindenféle kifejezéseket, glutén, laktóz, ilyen-olyan allergiákról és sokan azt hiszik, hogy ehhez jön a vegetáriánus és a vegán is. De miért válik valaki vegánná és mire jó ez? Erről osztja meg velünk a gondolatait Tisóczki Aliz, aki maga is több mint két éve vegán.

0
2128
Miért vegán?
A növényi alapú étkezés egyáltalán nem új keletű. A második világháború után, amikor végre az emberek kijöttek az óvóhelyekről, amikor akár évekig nem volt lehetőségük friss zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, elindult egy nyers, vegán hullám. Voltak, akik semmi mást nem ettek, csak nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Csak friss élő ételt akartak annyi nélkülözés után.

 

Mit jelent a kifejezés, vegán.

A szó nem csak az étkezésre utal, hanem minden másra, ami az állatok kihasználására vonatkozik.

A vegánok nem fogyasztanak húst, tejet és tojást sem.

 Idetartozik minden tejszármazékkal, tojásporral és egyéb adalékokkal dúsított étel. Vagy amit gyakran megkapok magam is kérdésként, halat sem fogyasztanak. Aki így él, gondolkodik, próbálja kerülni nem csak az élelmiszereket, amikben állati eredetű hozzávaló van, de figyel például a ruházkodására, a kozmetikumaira, és a használati tárgyaira is. Vagyis, aki vegán az nem fog bőrcipőt, szőrme kapucnis kabátot, bőr kanapét és egyéb dolgokat vásárolni. Persze a régi tárgyait nem fogja kidobálni, de újakat nem vesz. Akik csak az étkezésükben változtatnak és a növényi alapú étkezést választják, például egészségügyi okból, őket nem nevezhetjük vegánoknak. Természetesen nem lehet kizárni mindent az életünkből, mert például utazni kell és még nagyon sok dolgot, ami nem vegán. De már a törekvés, és minden apró lépés is elindíthatja a változást. Mert a pénz nem csak egy darab papír, nem csak eszköz, megkapni érte az áhított tárgyat, vagy fenntartani az életet, hanem lehetőség a döntésre. Amikor egy kis kávézóban költünk és nem a nagy láncokban, akkor valakinek az álmát támogatjuk. Esélyt adunk neki a fejlődésre. És kinek nincsenek álmai. Ha csak ennyit tehetünk az embertársainkért már az is szép.

Ha rendszeresen figyeljük a boltok polcait, láthatjuk, hogy szinte minden héten találunk  újabb terméket, élelmiszert, ami csak növényi hozzávalókból készült. Vagyis a változás elkezdődött.

Az állatokért.

Miért vegán?

 

Ha az embernek szerencséje van állatok között élni, akkor rájön, hogy a feltétlen szeretetük semmihez sem fogható.

Ahogy már az ajtóban várnak, ahogy mindenfelé követnek, ahogy produkálják magukat egy kis simogatásért, annyira megható. Ebből jön a következő felismerés, hogy a többi se más. Nem lehet ilyen egyszerűen megítélni őket, hogy az egyik étel, a másik házi kedvenc. Nem etikus. Nem ezt érdemli egyikőjük sem. Sokan ezért nem akarnak többé állati eredetű ételt fogyasztani, mert nem táplálják tovább a pénzükkel ezt az eliparosodott ágat, ahol úgy kezelik az állatokat, mintha semmit sem éreznének.

Az egészségért.

Miért vegán?

 Amikor megbetegszünk, mit mond az orvos? Fogyasszunk kevesebb húst és tejterméket. Mert a növényi rostok jót tesznek az emésztésnek, a növényekből gyorsabban fel tudjuk használni a vitaminokat, ásványi anyagokat.

A növényekben dúsabb étkezés segít megelőzni, szinten tartani, vagy javítani egyes betegségeket.

Az érrendszerre nagyon jó hatással van, az emésztésre és még sorolhatnám. Van, aki fogyni szeretne és azért vág bele. Az egyensúlyban tartott étrendtől akár fogyhatunk is, de nem minden vegán étel egészséges is. Példának hozhatnám a jó öreg olajban sült krumplit. Szinte minden fontos tápanyagot megkaphatunk vegánként. A vasat és a B12 vitamint viszont érdemes pluszban szedni mellé.

A környezeti hatások csökkentéséért.

Miért vegán?

 A haszonállatok tenyésztése és szállítása sokkal több tápanyagot, földet, vizet és energiát igényel, mint a növényeké. A húsfogyasztás iránti növekvő igény nagy nyomást helyez az élelmiszer előállítókra, kimeríti a természeti erőforrásokat, és tönkreteszi az ökoszisztémát.

Azt a bolygót teszi tönkre, amit majd szeretnénk a gyermekeinkre, unokáinkra hagyni.

Tudtad?

 A húson alapuló étkezés tízszer több vizet igényel, mint a növényi étrend. 1 kg marhahús előállítása több mint 15 ezer liter vizet igényel.

Nem túl hatékony módon, 1 kalória előállításához 30 kalóriányi takarmány elfogyasztása szükséges.

A haszonállattartás a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának majdnem 15 %-ért felelős, és a vízszennyezéshez is jelentős mértékben hozzájárul.

A mezőgazdaságban felhasznált víz kb. 30%-t a húselőállításra fordítják.

A világon termelt gabona (rozs, zab és kukorica) 40 %-át az állatok takarmányozására használják.

Az állattartás nagy szerepet játszik a biodiverzitás csökkenésében és a fajkihalásokban, hiszen a Föld felszínének 30 %-át foglalja el, ami egykor a vadvilágnak adott otthont.

 Az embertársainkért.

Miért vegán?

 Az előbb felsoroltakból következik, hogy a növényi alapú étkezéshez egyszerűen kevesebb földre és vízre van szükség. Kisebb területen kell növényeket termeszteni, amit majd a haszonállatok elfogyasztanak. Ezzel több terület marad nekünk, hogy az egyre több ember arányosabban élelmiszerhez és tiszta ivóvízhez juthasson. Igen. Ilyen egyszerű és mégis sokan nem gondolnak bele a fontosságába.

Csak néhány évtizedet kell visszamennünk -mielőtt eliparosodott az állattartás- és láthatjuk, hogy akkor sem került minden nap, minden étkezéshez hús az emberek tányérjára.

Ha kutakodunk egy kicsit a kulináriában, láthathatjuk, hogy minden nemzetnek ott vannak az olcsó és egyszerű, ám de nagyon finom ételei. Mint például az olaszok tésztaételei, vagy a mi főzelékeink, és a rengeteg rizzsel, zöldségekkel készült ázsiai, vagy arab ételek.

Miért nem elég vegetáriánusként élni, miért hasznosabb a vegán életmód?

 A tej egyébként sem egy egészséges ital az ember számára. Mi vagyunk az egyetlenek a földön, akik más emlős tejét isszuk. De ami történik a tehenekkel a tejért az minden, csak nem etikus. Egyetlen emlősnek sincs teje csak úgy. Előbb meg kell termékenyíteni őket a tejért. A kisborjúknak sokszor azonnal elveszik az életét, mert csak a tej számít, nem az új, pici élet. És ez történik újra és újra, ameddig a tehén nem ad elég tejet, majd mehet a vágóhídra. Nagyjából négy, ötéves korában, amikor természetes környezetben akár háromszor ennyit is élhetne. Ugyanez vonatkozik a csirkék tartására a tojásért. A fiú kiscsirkékre egyszerűen nincs szükség. Gyakorlatilag a válogatás során élve kerülnek a hatalmas darálókba.

Hogy miért vagyok vegán? A válasz egyszerű. Felszabadító érzés az a tudat, hogy nem ártok, hogy a magam részéről legalább ennyit megteszek, ha már nincs lehetőségem kimenekíteni az állatokat az emberek alkotta pokolból.

Advertisement
Előző cikkMit jelent a divat?
Következő cikkLalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”
Avatar
Bemutatkozás A nevem Tisóczki Aliz. Ha magamra gondolok az első, ami eszembe jut, az a kíváncsiság. A válaszok pedig jöhetnek bárhonnét. Iskolákból, könyvekből, barátoktól. Több munkában is kipróbáltam magam, de úgy érzem, hogy a mostani már marad. Klinikai fogászati higiénikus vagyok. Ha bármilyen kérdésed van fogápolásról ne habozz. Imádok olvasni. Innen már csak egy lépés volt az írás. Hat éves voltam, épp, hogy csak ismerkedtünk a betűkkel, amikor az első önálló versike megszületett a fejemben, Azóta is szívesen írok mindenféléről, ami fontos, érdekes, vagy megnyugtató számomra. Érdekel a történelem. De nem a politikai, hanem az összes többi. Például az ételek története. Ezzel kapcsolatban évekig blogot vezettem, hogy más is elolvashassa milyen különleges anekdotákra bukkantam. Szeretek főzni, de amikor az ételekre gondolok nem egy recept listáját látom magam előtt, hanem egy emléket. Kinek készítettem, hol ettem és mikor. Vagy egy világot, amit köréje képzelek. Ebből az egyvelegből születnek a gasztró novelláim. Ha olvasod az írásaimat, talán egy szeletet meglátsz belőlem is. Köszönöm, hogy itt vagy. Aliz https://1000wordsmagazine.com

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..