Vigyázz mit kívánsz! – Avagy a szavak ereje

A Bibliából származik a kijelentés, aminek már sokszor, sokféleképpen kerestek értelmet, ez pedig a: „Kezdetben vala az Ige”. Tisóczki Aliz egy olyan oldaláról közelíti meg ezt a mondatot, amire talán nem is gondoltál még. Csak automatikusan csinálod te is, mint annyian mások.

0
12191

Sokan, sokszor beszéltek már a szavak erejéről, arról, hogy mennyire fontosak a pozitív megerősítések. Mekkora jelentősége van a pozitív és negatív szavaknak, amiket kapunk vagy mondunk. Találhatunk tanácsokat arról, hogy érdemes a tükör elé ülni és elmondani magunknak mennyire szépek, értékesek, szerethetőek vagyunk. Hisz a mindennapokban olyan könnyű elfeledkezni róla. Például amikor az ember áll a metróra várva, és már a harmadik ember lép a lábára, esetleg könyököl a bordái közé… Vagy amikor a kolléga/ vendég nem a legkedvesebb arcát mutatja. Amikor végre hazaér egy kimerítő nap után és legszívesebben egyszerre enne és lefeküdne aludni, de még elkészített étel sincs otthon és sorolhatnám. Fontos, hogy biztosítsuk magunkat arról, hogy minden rendben van, nem kell felkapni a vizet és az élet igazából egy szép és érdekes kaland, aminek mi magunk vagyunk a közepe.

Na de mi van azokkal a mantrákkal, megerősítésekkel, amik fülbemászó dallamon keresztül érkeznek el hozzánk. Nap, mint nap halljuk a rádióban és a végén már mi magunk is énekeljük szinte akaratlanul. Ezekre a szövegekre mennyire figyelünk vajon, és attól függetlenül, hogy nem értelmezzük a szavakat egyesével, mennyire hatnak ránk, az életünkre?

Mennyire hiszi el a tudatalatti, amit hall? Végig gondoltad már, mivel eteted a tudatodat a zenén keresztül?

Íme, néhány példa:

Kicsikét szűk a világ nekem,

Keresem benne még a helyem,

Nem látom tisztán a holnapot,

Lehet, hogy ebbe én ma még belehalok!

(Majka Curtis BLR – Belehalok)

 

Hogy a szeretet meg a béke
Miért csak a régi korok emléke,
Szeretet meg a béke
Miért csak a régi korok emléke lehet…

(Tankcsapda, Szemétre való)

 

You went back to what you knew
So far removed from all that we went through
And I tread a troubled track
My odds are stacked
I’ll go back to black

 

Visszamentél ahhoz, amit már jól ismertél
Jó messzire attól, amin keresztülmentünk 
Nyugtalan utakon lépkedek 
Az esélyeim elapadtak,
Visszamegyek a sötétbe

(Amy Winehouse – Back to Black)

 

Looking back on when we first met
I cannot escape and I cannot forget
Baby, you’re the one
You still turn me on
You can make me whole again

Visszatekintek arra, amikor először találkoztunk

Nem várok semmit, nem felejtem

Baby, te vagy az igazi

Még mindig felkavarsz

Te tehetsz teljessé újra

(Atomic Kitten – Whole Again)

 

Ha tudnád, hogy félek, ha nem látlak téged, 
ha elhagynál végleg; én nem élném túl. 
Mondd, mért nem vagy nálam, 
mondd, miért kell, hogy várjam, 
mondd, mit ér így minden, ha nem vagy velem?

(Szécsi Pál – Ha nem vagy velem)

Lehet, hogy már hallottál olyan kísérletekről, amiben például két bab palánta szerepel. Az egyiket minden nap megdicsérik, a másiknak minden nap negatív szavakat mondanak. Talán ennek hatására, talán nem, de a két növény különbözően fejlődik.

A vágyaink eléréséhez a gondolataink adják az első lépést, amikor kitaláljuk mit is szeretnénk. Megfogalmazzuk ezeket, leírjuk, kimondjuk magunknak, vagy másoknak. Ezekből a szavakból kezdődik minden. Minden terv, minden elképzelés.

A szavaknak teremtő ereje van ezt soha ne feled!

Természetesen a zene csodálatos dolog, feltölt, hangulatba hoz, megnyugtat. Reggel felpörget, amikor még félálomban nincs kedved elkezdeni a napot. Extra energiát ad a futásnál, hogy még bírd az utolsó kilométert és így tovább.

Mégis most az év elején, amikor újra tervezünk, amikor tele vagyunk lendülettel, hogy ebben az évben is terveket tűzzünk ki, aztán pedig megvalósítsuk, vagyis változtatni, vagy megtartani akarjuk az életünk minőségét. Amikor talán több figyelmet fordítunk magunkra.

Hiszen az év elején megfogadtuk, hogy lefogyunk /többet sportolunk/ egészségesebben eszünk/ többet utazunk / kevesebbet dolgozunk és így tovább… Akkor! egy pillanat erejéig gondoljunk bele, mivel etetjük a lelkünket tudat alatt. Talán érdekes felismerésekre tehetünk szert és talán közelebb vihet a céljainkhoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..