Lalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”

Manapság a szépség idealizálása elég szélsőséges határokat is tud súrolni. Ezért sokan maszk mögé rejtik, hogy kik is ők valójában, és felvesznek egy szerepet a társadalom nyomására, hogy beleilljenek a tökéletes, idilli képbe. Minden reggel, amikor felkelünk, felvesszük a mosolyt, ami akár traumákat, fájdalmat és belső szorongást is rejthet maga mögött, anélkül, hogy ezt mások észrevennék. Megtanulunk olyan tökéletesen szerepet játszani, hogy közben még mi magunk is képesek vagyunk megfeledkezni a problémáinkról egy kis időre. De ahogy bezárul az ajtó mögöttünk, és a saját valóságunkban vagyunk anélkül, hogy meg kellene felelnünk bárki másnak, előtör az én, az Ego. Szerzőnk, Tokolyi Gabriella szavait idéztem, aki cikkei során beavat bennünket a modellvilág rejtelmeibe. Beláthatunk egy kicsit a kulisszák mögé.

4
5116
Lalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”

Sokszor megkapják életük során a megkülönböztetett emberek: „Szép vagy, neked könnyű!” mintha a lábaik előtt hevernének a lehetőségek, és nekik csak bele kellene ugrani, hisz olyan sok opció közül tudnak válogatni. A szépség relatív, kinek mi a szép. Manapság az emberek sajnos hajlamosak külső alapján ítélkezni anélkül, hogy túllátnának a könyv borításán, és ezáltal skatulyázzák az embereket, valamint jelzőkkel illetik őket. Ezt nevezzük megkülönböztetésnek.

Modellkedésem során rengeteg gyönyörű emberrel találkoztam, nemtől, kortól függetlenül, és megértettem, a szépség nem kívülről fakad.

Lalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”

Megismertem olyan fiatal lányokat, akik már tizenévesen hatalmas neves kifutókon lépegettek, mint például Emporio Armani, pózoltak címlapokon, mint Bazaar és Vouge. Mégis hatalmas üresség volt a gyönyörű arcon túl. Mindenki úgy kezelte őket, mint valami törékeny babát, de ők maguk is egy burokban éltek, ahol megközelíthetetlenek voltak.

 

A szépséghez kell, hogy társuljon érzelmi intelligencia és intellektualitás is. Nyitottság a világ felé, és elfogadás az új dolgok iránt. A szépség múlandó, és aki azt hiszi, elég csak szépnek lenni, és ettől a világ majd megáll, az téved. Nem minden szép, ami csillog, és nem minden értéktelen, ami matt.

Mindenki ismer legalább egy olyan személyt, aki valahogy mégsem találja meg magának azt a társat, akivel boldogan tovább léphet a kapcsolatok mezejére. Elmerítheti magát mélyenszántó beszélgetésekben az élet nagy dolgairól. Ők azok, akiket kevésbé magazinra hasonlító külsővel áldott meg az ég, de annál inkább több agytekervénnyel rendelkeznek. Ők a legnagyobb áldozatai a mai társadalomnak. Nekik, és a „túl szép” -nek titulált embereknek van a legnehezebb dolguk, hogy beilleszkedjenek, és igaz kapcsolatokat alakítsanak ki.

Ha meg lehetne fogalmaznom, hogy számomra mit jelent a szépség, akkor nem a szokásos klisére gondolnék, hogy a szépség egy külső tulajdonság, vagy belülről fakad, és ettől szép az, aki szép. Ennél sokkal mélyebbnek és összetettebbnek gondolom azt, hogy mi az, hogy szépség.

Nyilván mikor megszületünk a génjeinkben hordozzuk a felmenőink külső – és belső tulajdonságait is. Legyen az a közvetlen szülőktől vagy a nagyszülőktől örökölt szemszín, vagy akár több generáción túlról szerzett tulajdonságok. Ezek mind egyedivé tesznek minket. De vajon ettől lesz valaki szép, hogy milyen géneket örököl? A tudást, nem lehet örökölni. Azt csakis magunk vagyunk képesek megszerezni, és elsajátítani. Kell a tudás ahhoz, hogy valaki szép legyen?

Lalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”

A válasz kevésbé egyszerű, de talán mégis megpróbálom megfogalmazni.

Számomra mindenki szép a maga egyedi módján, hiszen nincs még egy olyan tulajdonságokkal és génekkel rendelkező ember, mint te vagy én.

A szépség igenis belülről is fakad, hiszen, ha a lélek egyensúlyban és békességben van a testtel, akkor ez olyan energiákat képes kisugározni a külvilág felé, ami vonzza az embereket, és mágnesként szippantja be a figyelmet.

A tanulékonyság és a helyzetekhez való könnyen alkalmazkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki két lábbal megálljon a világban.

 Szóval összességében egy adag genetika, ami a külsőnket meghatározza a fogantatás        pillanatában, hogy milyenek leszünk. Majd a saját, általunk felvett vagy magtanult belső értékek és morális normák, valamint a világra való nyitottság azok, amik igazán széppé és különlegessé tesznek minket, mindannyiunkat. Ez az, amit sokan elfelejtenek manapság és a média, valamint a társadalom nyomására mindig többek és jobbak szeretnénk lenni. Csakhogy úgy nézzünk ki, mint aki éppen egy magazin címlapjáról lépett le. De tényleg ez az, ami leír minket, hogy kik is vagyunk valójában? Hogy mások mit gondolnak rólunk és hogy hogyan látnak minket? Sajnos a mai világban azt kell mondanom, hogy igen. Ez az, ami meghatároz nagyon sok embert, mások viszonyulása hozzájuk.

Ezért vesznek fel sokan maszkot és rejtenek el egy tökéletesnek tűnő mosoly mögött valós érzéseket, és azt, hogy kik is ők valójában. Sokan a nagy színjátszásban már azt sem tudják, hol veszítették el önmagukat, csak azt tudják, hogy kiknek kell lenniük, hogy megfeleljenek és beleilljenek a tökéletes világba, Lalalandbe.

 Lalaland számomra az, ahol mindenki tökéletes, nincsenek bőrhibák, nincsenek súlyproblémák, a haj, smink és köröm mindig tökéletes. Mindenki rendezett, csinos ruhában libben be tökéletes mosollyal. Ez az idilli kép köszön vissza a médiából, a magazinokból, a köztudatból. Az elvárás, hogy kövessük a sémákat, ahol mindenki vékony, ápolt, hibák nélküli, szép mosollyal és sugárzó tekintettel. Az, hogy ki mennyire intelligens, az már rég nem áll a figyelem középpontjában. A mai generáció már nem tudja milyen, amikor felhőtlenül nevethet, ha szünet van a fogai között, vagy felvehet egy kis szoknyát, ha nem pálcika vékony a lába anélkül, hogy szúrós tekintetek követnék. Manapság nem könnyű elfogadottnak lenni, ha mások vagyunk, mint az elvárt. Ezért képesek vagyunk szélsőséges eszközökhöz vetemedni, akár sanyargatni magunkat mind lelkileg, mind fizikailag, csak hogy tökéletesek legyünk.

Az a baj, hogy hamarabb megtanulunk másoknak megfelelni ahelyett, hogy először magunknak felelnénk meg. Elvárjuk, hogy elfogadjanak minket anélkül, hogy magunkat elfogadnánk. Szeretnénk, hogy mások szeressenek minket, anélkül, hogy magunkat szeretnénk. Ez így normális?

Egy olyan világban élünk, ahol nem az Én az első, hanem az Ego. Ahol az emberek nem azt kérdezik meg először, hogy: – Hogy vagy? hanem hogy mi van rajtad? Mivel foglalkozol? Mit sportolsz? Milyen parfümöt, makeup-ot használsz? Minden olyan dolog, ami csak a külsőt táplálja. Hol vannak az igazi értékek, a belső? A lelki egyensúly? A lelki béke? Számít manapság az, hogy te jól érzed magad a bőrödben? Ezen érdemes elgondolkozni.

Hiszen egy életed van, egy tested és ez a te templomod.

Ha szeretnél fogyni, ne sanyargasd magad! Találd meg a belső harmóniád először. Egyél egészségesebben, sportolj. Szeretnél hízni? Foglalkozz a lelkeddel, meditálj. Szeretnél egészségesebb bőrt, hajat, körmöket? Tápláld a tested és a lelked egyaránt. Minden, ami számít, az az egyensúly megteremtésével kezdődik. Egy elhatározással kezdődik és kitartással ér célba. Szükséges, hogy ismerjük önmagunkat és tudjuk, hogy kik vagyunk. Nem kell megfelelni mindenkinek, és nem kell szélsőséges eszközöket sem bevetni, hogy mások legyünk, mint akik valójában vagyunk.

Lalaland avagy, „Szép vagy, neked könnyű!”

Fogadjuk el magunkat annak, akik vagyunk, és ha változtatni akarunk, akkor kezdjük azzal, hogy a lelkünkkel foglalkozunk.

Minden megbetegedés lelki eredetű, legyen az egy ártatlan kis pattanástól az egészen komoly betegségekig. Minden egy gondolattal kezdődik. Hidd el, hogy elég jó vagy, és nem kell, hogy maszkot húzz és elrejtsd azt, aki vagy! Szeresd önmagad, hogy mások is szeressenek. Fogadd el azt, aki vagy, hiszen generációid vonásait hordozod. Éld az életed úgy, mintha mindennap egy ajándék lenne, hiszen valakinek úgy is te leszel az, aki tökéletes az összes hibájával.

Lalaland pedig legyen egy tükör, ami azt mutatja, hogy milyen lenne a világ, ha mindenki elfogadná önmagát olyannak, amilyen, és mindenki jól érezné magát a bőrében.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szamomra a szepseg egyenlo az onbizalommal. Persze a genek amiket oroklunk es az adottsagok, de az, hogy mennyire leszunk szepek az attol fugg, hogy megtanulunk e szepek lenni. Ez nagyban fugg attol a szemelytol aki felnevel, vagyis jo esetben az anyatol. Vannak nepek ahol a nok nem kifejezetten szepek, de szepek tudnak lenni mert anyaiktol es nagyanyaiktol ezt tanultak. Peldaul a spanyol nok 80 evesen is elmennek a fodraszhoz, manikuroshoz, keves penzbol is tudnak izlesesen oltozkodni. Nincs titok, merjunk szepek lenni, merjunk nok lenni.

    • Kedves Ecaterina, köszönöm a hozzászólást. Igaz minden szó! A szépség nem csak egy adottság lehet, de egy tanulható forma is amit csaladunktól veszünk át. Nincs olyan hogy valaki nem szép, hiszen mindenki szép a sajat maga módján 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..