Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

A férfiak mindig is arra vágytak, hogy megfejthessék a nőket, a nők pedig, hogy kitalálhassák a férfiak gondolatait. És ez fordítva is egy örök dilemma. Mit gondol a nő, mit érez a férfi? De mire is vágyik mindkét fél pontosan? Csakis arra, hogy szerethessen és szeretve legyen. Szerzőnk Tóth Anita, csodálatos férfiak hadát sorakoztatja fel elénk hölgyeim. Míg eme pompás dám vadak a képernyőkön varázsolják el számtalan hölgy szívét, ne felejtsünk el nyitott szemmel járni, hiszen soha nem tudhatjuk, mikor botlunk bele a saját Mr. Darcy-ba.

0
2023
Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?
Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Vegyünk sorra pár ismert és kedvelt filmbéli hőst, akik feladják a leckét a női nemnek, mert másnak tűnhetnek első látásra – mint azt gondolnánk – de viszonylag hamar kiderül, mennyire gazdag az érzelemviláguk ha egyszer felszínre kerül, mert betoppan az életükbe egy olyan nő vagy lány – a maga természetességével, őszinteségével – aki előtt igazán önmaguk lehetnek. Akiknek engedik, hogy kinyissák a bezárt kapukat. Olyan tekintetük van, amivel, mint a „mágusok”, szavak nélkül képesek megbabonázni.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Nem könnyű kiigazodni az ember lányának egy olyan titokzatos férfin, mint amilyen Mr. Marc Darcy. A vártnál sokkal összetettebb karakter, a maga csendességével, mint Bridget Jones (Renée Zellweger) kisasszony másik kiszemeltje, a harsány szívtipró, Daniel Cleaver (Hugh Grant). Nos, ha már Mr. Darcy (Colin Firth), ne hagyjuk ki a Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) filmváltozatának hősét sem, akit szintén Firth alakít a mini televíziós sorozatban. Talán nem véletlen a névazonosság, bár erre csak Helen Fielding tudna választ adni. A két történetben megmutatkozik a párhuzam. A 2005-ös Büszkeség és balítélet egy romantikus filmdráma, amit Jane Austen azonos című művének adaptációja ihletett, és ahol a férfi főszereplő Matthew Macfadyen volt.

Utóbb mindkét esetben (az Austen regényben is) fény derül arra, hogy ezek a Mr. Darcy uraságok, akik jómódúak, befolyásosak és intelligensek, olykor kissé dölyfösek, valójában nem vétkesek és az őket ért vád hamis.

Ők úgy tudják önmagárért szeretni a nőt amilyen, ahogy van, ez az egyik nagy vonzerejük. Álmaik asszonya lehet büszke, szókimondó, esetlen, infantilis, lényegében bármilyen, de átlagosnak nem mondható, az biztos.

Többnyire magányos farkas típusok, akik kedvelik a társaságot, de szeretnek egyedül lenni a gondolataikkal. Fát lehetne hasogatni a hátukon, de ne akarjon senki megismerkedni a haragjukkal, ami abban mutatkozik meg, ha úgy látják szavakkal nem megoldható a helyzet, felveszik a páncéljukat, és megvonják maguktól a szeretett nőt, majd elvonulnak a barlangjuk magányába. A csend az ő legnagyobb fegyverük, mert kétélű, miközben ez a csend beszédesebb, mint bármi más.

Ők azok, akikkel együtt lehet hallgatni feszengés nélkül, nem érzik szükségét a felszínes szavaknak, amolyan lélekbeszélgetés ez, ami semmihez sem fogható.

Képesek arra, hogy kivonuljanak egy helyzetből büszkén, emelt fővel, anélkül, hogy magyarázkodásba kezdenének. Segítenek mindenhol, ahol tudnak, de maga a tett a fontos, nem a hírverés, emiatt ők a „szürke eminenciások”. Nem vágynak népszerűségre, mégis tiszteletnek örvendnek. Sok esetben köztiszteletnek. Az elveikért kiállnak, de nem az a céljuk, hogy elnyomják a másikat.

A regények és ismert filmek bővelkednek Mr. Darcy típusokban. Ha már film, akkor ott van a nagy klasszikus, a sokak által ismert Onedin család hasonló főszereplője, James Onedin (Peter Gilmore) is. A népszerű könyvek szerzői és a forgatókönyvírók nem hiába formázzák meg ezt a típust. A valóéletben is sokszor elsétálhatunk egy – egy Mr. Darcy mellett, akikben nincs semmi feltűnési hajlam, a népszerű macsókkal ellentétben, viszont vadászok ők is ugyanúgy, de mégis másképp… különös, bűvös vadászat ez.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Ne feledkezzünk meg a Poldark – családból, Mr. Ross Poldarkról (Aidan Turner), aki szintén meghatározó lett ebben a sorban. Ő is egy olyan nőt választott végül társának, aki rangban nem hozzávaló, de felvállalta, mit sem törődve azzal, mit szólnak ehhez mások. Önmagáért szerette. Felemelte nem elnyomta, fontos volt neki a lány véleménye, elvarázsolta a személyisége és nem a külsőség dominált. Feleségül vette a cselédjét, aki eleinte feszengett ebben a helyzetben, de Demelza (Eleanor Tomlinson) idővel megbarátkozott a gondolattal, hogy ő lett a ház asszonya és emellett sok esetben a családi bánya irányítója is, ha a helyzet úgy hozta.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Ki jöhet még szóba, akit vétek lenne kihagyni? Az idegen (Outlander) című filmsorozat főhőse a skót felföldi büszke, nemesifjú, Jamie Fraser (Sam Heughan), akit elbűvöl Claire (Caitriona Balfe) a „fehér boszorkány” a maga természetességével, akinek csodálja éles eszét és talpraesettségét.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Hosszan sorolhatnám még a listát, de a lényeg ugyanaz. A titok egyik kulcsa, ha Mr. Darcy kerül az utadba és nem mész át a másik oldalra, érdemes figyelni arra, hogy legyél önmagad! Ne akarj mást mutatni, mint ami vagy, mert a hatodik érzékük jól működik és átlátnak rajtad.

Különös képesség birtokában vannak, hisz a csendben nem terelődik el a figyelmük, és az ego kevésbé erős, így minden idegszálukkal a nőre tudnak koncentrálni, bármilyen területen. Nem is a nőre, sokkal inkább az emberre.

Természetesen ők is férfiak és megakad a tekintetük egy dekoltázson, de ha hozzád beszél a szemedbe néz, és teljes lényében ott van veled. Nyíltak, előzékenyek, egyenlő partnerként kezelik a nőt, nem lenyomják, hanem felemelik. Ők a „jófiúk”, akik persze tudnak „rosszfiúk” is lenni, ha kell, csak nem mindegy, hogy hol és hogyan. Bridget akkor szembesült ezzel, amikor Marc először megcsókolta… „Egy pillanat, a jófiúk nem így csókolnak.” – mondta meglepetten. Igen, érdekes amikor egy nő valakiről azt gondolja, hogy ebben a pasiban talán nincs is semmi különös vagy izgalmas, és közben azzal szembesül, hogy igenis van, de még mennyire, hogy van. Ez megkavarja, felkelti az érdeklődését és meg akarja ismerni, napról – napra többet akar belőle.

Vonzóak, ez vitathatatlan és meg kell őket szelídíteni, mint a „kis herceg rókáját”.

Az idő elteltével közelebb kerülni hozzá, hogy kiderüljön milyen színes és összetett személyiséget rejt a „szürke köpeny”, marcona arc, vagy épp egy ajándékba kapott „rénszarvasos pulcsi”, ami Mr. Marc Darcy védjegy lett.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

Mit tegyen a nő, ha szembesül azzal a ténnyel, hogy a „jófiú” egészen más, mint amit gondolt? Ha nem érzi magában az erőt ahhoz, hogy önmagát tudja adni, minden púder és cicoma nélkül, ha a külsőségekkel szeretné magára terelni a figyelmét és nem a belső értékeivel, akkor nem Mr. Darcy az ő embere, ez bizonyos. Mert itt kérem mese nincs, a vizsgán csak az megy át, akivel megtalálja az összhangot, akivel szavak nélkül is értik egymást, de akivel beszélgetni is lehet és nem csak felszínes dolgokról.

Érdekli a NŐ, de sokkal inkább a lelke, mint a teste. Később a szarkalábak, őszhajszálak mögött is a szépséget látják, mert ők jól tudják, nem a szem, hanem a lélek szeret.

Olyan nőre vágynak, aki nem bólogat gondolkodás nélkül mindenre, aki ki meri mondani mire vágyik, aki megállja a helyét a világban. Bár szeretnek megmentők is lenni, hősök, mert valahol ott lakozik bennük a régi korok „lovagja”.

Mi a titkuk? Ők maguk a TITOK, mint a Kékszakállú herceg az ő csendjével és a bezárt ajtóival a várában. A nő másra sem vágyik, hajtja a kíváncsiság, hogy mit fog még felfedezni, ha megszerzi a kulcsot. Ők azok, akik a legjobb apák lesznek, ha arra kerül a sor. Bennük a nő már ezt akkor meglátja, amikor még esze ágában sincs gyermeket vállalni, mert ez a típus különös módon ért a gyermekek nyelvén. Megtalálja hozzájuk az utat. A gyereklélek őszintesége őt is őszinteségre készteti.

Mi a legfőbb erényük? A nőt önmaga elé helyezi, legyen bármilyen helyzet, az ő érdekeit tartja szem előtt, magát háttérbe szorítva. Szeret adni, jobban, mint kapni. Nem csapongó, mert aki egyszer hozzá közel került, ahhoz erősen kötődik.

Mi a hátrányuk? Talán túl sokat vívódik, emiatt nehezen hoz döntést, de ha dönt, kitart a végsőkig mellette. Náluk az igen, az igen, a nem az nem. Nincs talán, lehet, de és ha. Ha bezárja a kapukat valami miatt, nő legyen a talpán, aki azt újra kinyitja.

Mire vágynak? Arra, mint bárki más, hogy szeressék és szerethessen. Hisz az ember erre teremtetett.

Mi a Mr. Darcy típusú férfiak titka?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..