Nyilvános szoptatás-tényleg csupán feltűnési viszketegség lenne?

Adott egy anyuka, aki az egyik játszóházban a sarokba kuporodva, magát eltakarva, a pólója alatt szoptatja a kisbabáját... Talán az egyik leginkább megosztó téma, nyilván nem véletlenül. Szerzőnk, Vámos-Telepovszky Orsolya személyes története és interjúja Szabó Béláné Rita IBCLC tanácsadóval.

1
4044
Nyilvános szoptatás-tényleg csupán feltűnési viszketegség lenne?

[su_dropcap]A[/su_dropcap] minap a közösségi oldalon az alábbi sztorira bukkantam: Adott egy anyuka, aki az egyik játszóházban a sarokba kuporodva, magát eltakarva, a pólója alatt szoptatja a kisbabáját. A nagyobbik gyerkőc közben boldogan rohangál, játszik. Ez így talán ideális kép is lehetne. De nem ma, nem Magyarországon! Egyszercsak ugyanis a játszóház egyik munkatársa felszólítja az anyukát, hogy ezt talán nem itt kéne, és hogy lesz szíves anyuka máshová menni, mert a többi gyerek és szülők mit fognak szólni. Azért ez egy elég megalázó szituáció…

Persze ilyenkor jönnek a kommentek, vannak, akik az anyukát veszik védelmükbe, mások pedig a játszóház munkatársával fognak egyetérteni. Pár évvel ezelőtt én sem értettem a jelenséget, így leginkább a feltűnési viszketegség kategóriába soroltam, és javasoltam volna cumit vagy cumisüveget, és egyébként is, miért nem x óránként etet, vagy menjen a mellékhelységbe! Továbbá hangoztattam, velem ilyen tuti nem fog megtörténni!

Aztán én is édesanya lettem, és mint ilyenkor lenni szokott, minden megváltozott, leginkább pedig a nézeteim. Férjemmel szoktunk viccelődni, hogy azért nem semmi, beköltözött hozzánk egy 3 kilós, 50 centis kisember, és neki van a legtöbb cucca, ő foglalja el a legtöbb helyet, főleg alvás közben, és úgy általában is, végül minden úgy van, ahogyan ő szeretné.  Biztosan lehetne másképp is, de az az igazság, hogy rohadtul nem tudom elviselni, ha sír a gyerekem. Feltételezem, a hormonok játéka ez, ami, megjegyzem, ékes bizonyítéka annak, hogy a természet mégiscsak tökéletesen megalkotta az anyukákat. Csak aztán jött a nagy felvilágosodás, meg a nagy világmegváltás, emancipunci, és a végén még elcsesznénk az egészet. Pedig a képlet tök egyszerű, baba sír, éhes, cicit akar, anya pedig megeteti. És lám, mindenki boldog! [sc name=”kiemeles1o”]A babákat ugyanis nem érdekli, hogy épp hol vagyunk, mennyire alkalmas a pillanat, ők épp anyára vágynak, így jeleznek.[sc name=”kiemeles1z”] És hiába kántáljuk azt is, hogy mindjárt, nemsokára, majd otthon stb, ők ebből csak annyit értenek, hogy nem reagálunk. És nyilván, ha választani kellene, hogy a rosszalló tekintetekre, esetleg a negatív megjegyzésekre, vagy a kisbabám kérésére reagáljak, hát nem kérdés, hogy melyiket válasszam. A baba szempontjából ugyanis a bizalmat most alapozom meg. Azt a bizalmat, amit belém vet, később pedig úgy általában a világba. Hát én tuti nem akarok szorongó gyereket, így ahol tehetem, biztosan fogok egy kis potyaszopira lehetőséget találni. Merthogy már egy éves elmúlt. Viszont még van rám igénye. És ugye a szoptatás nem csak táplálék, vagyis de, de jobban kifejezve nem csak testi táplálék, lelki táplálék, gyógyszer, fájdalomcsillapító és sorolhatnám.  Nyilvános szoptatás-tényleg csupán feltűnési viszketegség lenne?

Valahogy azt látom, hogy külföldön elfogadottabb ez a nyilvános szoptatás dolog. Konkrét példával is tudok szolgálni, nyáron voltunk Olaszországban, és bizony nem egy anyukát láttam teljes lelki nyugalomban szoptatni, sétálóutcában a padon, étteremben, kávézóban és a strandon. Még csak le sem takarták magukat, és basszus, senkit nem érdekelt! Miért kell 1200 kilométert megtenni ahhoz, hogy lássam, így is lehet ehhez hozzáállni? Nem hinném, hogy támadni kéne ezért bárkit is, elvégre nem tudhatjuk, micsoda munka van ebben. Egyébként is igencsak feladja a leckét az elején ez a szoptatás dolog, legalábbis én az elején kábé vért izzadtam, és végső mentsváram az volt, hogy segítséget kérek. Nagy nehezen találtam egy szoptatási tanácsadót, aki végül segített, és meg tudott erősíteni abban, hogy igenis képes vagyok rá! Nyilvános szoptatás-tényleg csupán feltűnési viszketegség lenne?

Szeretnék kicsit tisztába tenni pár dolgot a fejekben. Ugyanis aki arra kényszerül, hogy az otthonán kívül szoptat, azt nem azért teszi, mert feltűnési viszketegsége lenne. Egészen egyszerűen reagál arra, amit a babája kér. Na de ennyit az én véleményemről, lássuk, mit gondol egy szakember?  Gyakran hallható/ olvasható néhány alternatíva, amit ajánlgatni szoktak a szoptatás helyett, nyilván teszik ezt olyanok, akik nem értenek egyet a nyilvános szoptatással. Vajon ezek közül mi a legmegfelelőbb, amikor épp nem otthon vagyunk, csemeténk viszont vigasztalhatatlanul sírni kezd? Nem bíztam a véletlenre, a kérdésekre Szabó Béláné Rita válaszol, aki IBCLC végzettségű szoptatási tanácsadó  (International Board Certified Lactation Consultant –Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó , Az IBCLC végzettség nemzetközi viszonylatban is a legmagasabb szintű képesítésnek számít a humán laktáció területén. A bizonyítványt ötévente kell megújítani, így a tudás szinten tartása, a legújabb kutatási eredmények ismerete, a folyamatos továbbképzés elengedhetetlen része a munkának.) ,nem mellesleg öt gyönyörű gyermek édesanyja.

Interneten kommentelők felvetése: „Etesse időre, 2-3 óránként, és menjen el akkor a babával otthonról, amikor épp nem etetési idő van. „

Szabó Béláné Rita (IBCLC tanácsadó): Az igazán sikeres, hosszú távú szoptatás igényszerintiségen alapul. Ez azt jelenti, hogy a baba minden jelzésére lehetőséget biztosítunk a szoptatásra. A kisbabák gyomra még kicsi, az anyatej pedig gyorsan emésztődik, tehát már ezért sem tanácsos ilyen hosszú időt hagyni két étkezés között. Arról nem is beszélve, hogy felnőttként sem figyeljük ilyen formában az étkezési időket, hanem a belső jelzéseinket követjük. Nagyobb babáknál pedig az anya biztonságát és védelmét érezhetik a szoptatás során. Nyilvános szoptatás-tényleg csupán feltűnési viszketegség lenne?

Interneten kommentelők felvetése: „Fejje le a tejet, és adja oda cumisüvegben!”

Szabó Béláné Rita (IBCLC tanácsadó): Sajnálatos módon nem minden anyuka képes a fejésre, mivel a tejleadó reflex egészen másképp működik egy szopó baba általi inger hatására, és megint másképp fejéskor. A megfelelő hőmérséklet biztosítása is eléggé problémás utazás közben, illetve a cumisüveg szintén nem szoptatásbarát módszer, mivel úgynevezett cumizavarhoz vezethet. A cumisüveg és a cumi esetén a nyelve nem úgy alakul, hogy utána hatékonyan tudjon szopizni, pl. cuminál hátrahúzódik a nyelve, míg a cicinél vályú alakban körbefogja, így romlik a baba szopási technikája, ami miatt nem szopik hatékonyan, illetve a cumi erősebb inger a babának, és a finomabb anyai mellet elutasíthatja.

Interneten kommentelők felvetése: „Adjon teát, vizet, tápszert!”

Szabó Béláné Rita (IBCLC tanácsadó): Mindamellett, hogy akár a teát vagy a tápszert is vélhetően cumisüvegből kellene odaadni, a fent említett okok miatt nem javasolt. A szoptatott babának nem lenne szabad csecsemőtápszert adni mielőtt a bélnyálkahártya sejtjei közötti összeköttetések záródása bekövetkezik. Amint a pótlás megkezdődik, a szoptatott csecsemő baktériumprofilja a tápszeres csecsemőkéhez válik hasonlóvá, amelyben már nem a bifidobaktériumok vannak túlsúlyban. A szoptatott csecsemők hozzátáplálása több, viszonylag kis adag tápszerrel (24 óránként egy étkezés) azt eredményezi, hogy az anyatejes bélflóratípus tápszeres bélflóratípussá alakul át.

Vámos-Telepovszky Orsolya/ 1000 Words Magazin: Tanácsadóként mit üzensz az anyukáknak?

Szabó Béláné Rita (IBCLC tanácsadó: Ha nem akar szoptatni sehogy egy mama az utcán, játszótéren, letakart mellel sem, több megoldás is van erre. Én például bementem fodrászatba, irodába, kozmetikába, és ott szoptattam a gyermekeimet. 2 éven túl is szoptattam őket, és mindig terülj-terülj asztalka volt nekik, enni- és innivalóval, 29-27-24 és 22 éve. Szeretettel fogadtak és engedtek szoptatni, nem akadály így a séta, játszó, kiállítás vagy bármilyen esemény.

Vámos-Telepovszky Orsolya/ 1000 Words Magazin: Milyen jó ez! Azt látom, hogy nagyon nincs rendben a fejekben jó néhány dolog ezzel kapcsolatban, hátha a minél több pozitív megerősítés segít majd!

Szabó Béláné Rita (IBCLC tanácsadó: Igazad van, a fejekben nagyon nincs rendben, és sokszor szinte én is csak gyanítom, hogy a kendőben szopizik egy baba és olyan jó látni, csak sokan nem így gondolják, és vannak anyukák, akik azért nem értenek egyet vele, mert nem szeretnék, ha más csak sejtené is, hogy épp szoptatnak. Pedig akkor is van megoldás! A másik, ha gyereke lesz valakinek, átértékelődik egy csomó dolog, mint ahogy írtad, magadnál is.

1 hozzászólás

  1. Az igèny szerinti szoptatàs vilàgàban mindig volt, van ès lesz aktualitàsa ennek a tèmànak. Ès kell is hogy legyen, ugyanis az hogy 3 òrànkènt egyen a baba sokminden, csak nem humànus… mi felnőttek se ilyen időzönkènt eszünk, hanem amikor megèhezünk…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here