Melbourne, ahogy mi láttuk…

0
758
Melbourne, ahogy mi láttuk…

Az előző rész tartalmából… a teljes cikk itt található >>> … „Viszont az elég hamar kiderült, hogy a gyerekeknek nem az a fontos min alszanak, hanem az, aki szereti és vigyáz rájuk nap mint nap. A fiam egyszer úgy nyilatkozott erről, hogy: – Anya, ez most olyan, mintha minden nap kempingeznénk! – akkor könny szökött a szemembe.”

A hetek és a hónapok gyorsan röpültek egy olyan élményekkel és látványosságokkal gazdag metropoliszban, mint Melbourne. Nemcsak a világ legélvezetesebb városa, hanem a legboldogabb is egy felmérés szerint.

A negyedik legizgalmasabb városnak kiáltották ki New York, Porto és Chicago mögött.

A főbb események és fesztiválok Melbourne-ben prioritásként szolgálnak Victoria állam számára, amely kulcsfontosságú a turizmusban és a gazdasági növekedésben.

Melbourne egy gyorsan fejlődő nagyváros, lakossága várhatóan majdnem megkétszereződik a következő 20 évben.

A bevándorlás a XIX. század óta alakította a várost. Ma Melbourne rendkívül sokrétű, több mint 200 országból származó embernek ad otthont, akik 260 nyelven beszélnek és több mint 100 vallást követnek. Lakosainak közel 40 százaléka Ausztrálián kívül született, és nagyszámú nemzetközi diákja is van.

Míg a családommal itt laktunk, rengeteg kulturális és szórakoztató programban vettünk részt, amelyek egy életre szóló, felejthetetlen élményt adtak számunkra.

Ha ezt a nagyvárost választjátok úti célul, feltétlenül látogassatok el egy ausztrál futballmeccsre, vagy ahogy a helyiek hívják, footyra. Magyarországon a férjem egy futballcsapat orvosaként dolgozott, ezért évekig jártunk a meccsekre.

Az első footy meccsünknél vártam a jól ismert káromkodásokat, és a többi nyalánkságot, amit Magyarországon tapasztaltunk korábban. De kellemesen csalódtam, és leesett állal konstatáltam, hogy a két különböző csapatnak szurkoló emberek-családok békésen ültek egymás mellett. Ha éppen nem ordítva buzdították a kedvenc csapatukat, barátságosan elbeszélgettek.

A hatalmas Etihad stadion 53,359 embert képes befogadni egy-egy meccs alkalmával.

Melbourne, ahogy mi láttuk…

Ellátogathattok továbbá a Melbourne’s Olympic Park-ba, ahol rengeteg szobor áll, a tisztelet és megemlékezés jegyében a valaha élt legnagyobb sportolóknak, akik beírták neveiket a történelembe. Köztük van híres magyar futballistánk, Puskás Ferenc szobra is, aki 1989 és 1991 között újabb edzői sikereket könyvelhetett el, ugyanis irányításával, az ausztrál South Melbourne Hellas bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett.Melbourne, ahogy mi láttuk…

Ahogyan mi is, ha akadnak olyanok, akik a családjukkal szeretnének programot szervezni, Melbourne rengeteg élményt tud nyújtani a gyerekekkel érkezőknek is.

A Sea Life Aquarium a tengeri élővilág csodáját hozza el, szinte karnyújtásnyira. A gyerekek interaktív programokon, és rövid, érdekes élőadásokon keresztül, játékosan tanulhatnak a tengeri élőlények életéről. Lehetőséged van, hogy a cápákat etesd, és planktonevő fajtársaikkal lubickolhass, miközben a családod egy hatalmas üvegfal mögül néz téged. Egy medencében megsimogathatod az óriás rájákat, miközben fontos információkat hallgathatsz róluk a gondozójuktól. Számtalan teremben fosszíliák és “mindent a kéznek” tárgyak várják a kis felfedezőket. Itt él többek között Pinjarra, aki az egyik legnagyobb sósvízi krokodil Ausztráliában, és még sorolhatnám a számtalan fantasztikus élőlényt és programot.Melbourne, ahogy mi láttuk…

A mi gyerekeink nagyon élvezték a Luna Parkot, ami egy izgalmas vidámpark és a St. Kilda tengerparton fekszik. Amikor felültünk az óriási hullámvasútra a fiammal, és elég merszet gyűjtöttem össze, hogy kinyissam a szememet, csodálatosan tárult elém a tenger látványa. Ezt a vidámparkot többször is meglátogattuk a gyerekek unszolására, és akit a legnehezebb volt este hazarángatni, az rendszerint a férjem volt.Melbourne, ahogy mi láttuk…

Egy ilyen alkalommal leszálltunk a villamosról, hogy elsétáljunk a vidámparkhoz. Azon kaptuk magunkat, hogy egy hömpölygő, színes forgatag közepén állunk. Mindenfelé tangás férfiak, lányok boákkal a nyakukban táncolva vonultak, mellettük szivárvány színű pólókban transzparenseket cipelő fiatalok. Nem volt nehéz rájönni, hogy belesodródtunk egy melegfelvonulásba, és mivel ilyenen még soha nem voltunk, hát mi is táncoltunk és nevettünk együtt a sok emberrel. Majd az út végén, ahol a felvonulás balra folytatta a táncot, mi jobbra eltáncoltunk a parkba sikoltozni egyet.    Melbourne, ahogy mi láttuk…

Ha szeretnéd megcsodálni a napfelkeltét a város fölött, erre is lehetőséged van, és ha nincs tériszonyod, akkor ez a program neked való. Melbourne-ben kezdődik az utazás egy hőlégballonnal még a napfelkelte előtt. Ahogy a ballon emelkedik, úgy kel fel a nap és az élmény leírhatatlan.Melbourne, ahogy mi láttuk…

 Azok, akik nem kedvelik a földtől való efféle eltávolodást, és inkább a naplementében gyönyörködnének szívesebben, azoknak tudom ajánlani Melbourne legmagasabb épületét az Eureka Skydeck 88 (Eureka toronyot) ami 292.3 méter.

A merészebbek megtekinthetik a várost egy üvegkockából amit az épület oldalára tolnak ki. Elsőre nagyon félelmetes, mert szó szerint eltűnik a talaj a lábad alól, de az élmény miatt abszolút megéri.

Melbourne, ahogy mi láttuk…

 A kreatív városépítés, a tanács tervének az egyik fontos pontja. A célja az volt, hogy ösztönözze a kísérletezést, az innovációt és a kreativitást. Ezzel azt szerették volna elérni, hogy a régóta fennálló örökségre építkezve átvegyék, magukévá tegyék az Aboriginal és a Torres Strait Islands történelmének és kultúrájának egy részét, nem hagyva, hogy az elvesszen örökre.

Southbank-ben, ahol éltünk, másfél éven keresztül tanúi lehettünk a saját lakásunk ablakából, hogyan épült, és tornyosult napról-napra a magasba a Habitat Filter. Ez az elsőre fura kinézetű építmény, egy 20 ezer dolláros, nyilvános tervezési verseny eredménye, amelyet a győztes tervezők, akik több mint 50 versenyzőt vertek meg, “a tájon belül működő szobor” -ként írják le.

A talajból kiemelkedő, nagyjából újrahasznosított anyagokból készült “hüvely”, számomra olyan hatást kelt, mintha egy idegen űrhajó besüllyedt volna a földbe, és az lassan elnyelné.

Néhány hüvelyben napelemek vannak, és villamos energiát helyeztek a rácsba, éjszaka így világít. Vannak fészkelő dobozok az őshonos madaraknak és denevéreknek, valamint víztartályok, amikben az esővíz összegyűlik a növények számára, így gyökeret tudnak ereszteni.

A Landcare Australia együttműködött a tervezőkkel, hogy egy önfenntartó, vidéki növényekkel teli tájat hozzanak létre.

A gyalogosok nem férnek hozzá, de ahogy a fák és a növények nőnek, további élőhelyeket biztosítanak majd a vadon élő, a városba betévedt állatok számára.Melbourne, ahogy mi láttuk…

Az első képen azt láthatjátok, ahogyan jelenleg kinéz a Habitat Filter. A második képen pedig az elképzelést, ahogy kinéz majd, ha a növények benövik a szobrokat.

Melbourne, ahogy mi láttuk…

Világváros révén, nemcsak a programok nagyszerűek és nagy volumenűek, hanem a hírességek is, akik ellátogattak-ellátogatnak ide.

Minden gyereknél előfordul, hogy nagyon rajong egy ideig valamiért, amivel képes órákat, napokat, heteket játszani-foglalkozni. Mint minden gyerekkel, a fiammal is így történt ez. Egy teljes évig a bűvészkedés foglalkoztatta a legjobban.  Nagyon sok trükköt tanult, és ha már kész volt egy-egy produkció, minket szórakoztatott, vagy az osztálytársait, de előfordult, hogy a villamoson hazafelé kötötte le a népet az unalmas utazás alatt. Mivel a rajongását kitartónak láttuk, ezért megleptük, azzal, hogy megnézhette kedvenc mágusát, Dynamot, mikor az a városba érkezett.Melbourne, ahogy mi láttuk…

Így adódott aztán, hogy egyre több híres embert láttunk, és találkozhattunk velük élőben is.Melbourne, ahogy mi láttuk…

 A férjem nagyon szereti a csillagászatot, és foglalkoztatja Őt az űrutazás is. Ezért nem is volt kérdés, amikor megtudta, hogy Edwin “Buzz” Aldrin – aki Neil Armstrong után második emberként hagyta a lábnyomát a Hold felszínén, miután az Apollo 11-gyel landoltak – Melbourne-be látogat, neki ott a helye, hogy láthassa. Melbourne, ahogy mi láttuk…

Egy alkalommal számomra is érdekes ember érkezett a városba.

A Yarra folyó partján, az akkori lakásunktól tíz perc sétára található a Melbourne Convention and Exhibition Centre, ami egy hatalmas épület, rengeteg teremmel és csarnokkal. Ez ad otthont évről-évre a különböző rendezvényeknek, legyenek azok tudományos konferenciák, művészettel foglalkozó előadások-kiállítások, vagy sport-egészség nevelés.

Itt tartották meg tavaly április elején az Arnold Classic Australia-t. Ezen a kétnapos rendezvényen találkozhattunk Arnold Schwarzeneggerrel személyesen. Számomra, aki egy vidéki kis faluból jöttem, ez egy hatalmas élmény volt. A képet a férjem készítette róla ahogyan megjelent, és a testőrök gyűrűjében elhaladt mellettünk szinte karnyújtásnyira. Magával sodort a tömeg éljenzése és akaratlanul is, de kicsúszott a számon – amit én kiáltásnak hallottam – valójában ordítottam: Szeretünk Arnooold!

Melbourne, ahogy mi láttuk…

Aznap levakarhatatlan vigyorral közlekedtem, bárhová mentünk.

Legközelebb messzebbre szeretnélek elkalauzolni benneteket, és elhagyjuk a várost, ahogy az Edda művek dalában is felcsendült.

Remélem, hogy akkor is velem tartotok majd!

Advertisement
Előző cikkMinden út Rómába vezet… 3. rész
Következő cikkEgy új élet kezdete Olaszországban – Aurora különös története 4. rész
Avatar
Mivel nem szokásom a köntörfalazás, egyszerűen csak belevágok a közepébe. 37 vagyok és a férjemmel, illetve három gyermekünkkel élek már hét éve Angliában. Szenvedélyünk az utazás, és kisebb (másfél éves) kitérőt tettünk Ausztráliába, ahonnan pár hónapja költöztünk vissza Dél-Walesbe. Mindennapjaimat a családom körüli számtalan teendőm teszi ki. Három gyerek végtelen türelmet és figyelmet igényel, és olyan jó néha nem csak anyukának lenni. Ha éppen nem a gyerekek után rohanok, próbálom magamat is kiélni, ezért, és kedves régi ismerősöm, aki egyben a főszerkesztőnk is, kérésére vágtam bele az írásba. Korábban nem csináltam ilyet, szóval kérlek ne ítéljetek el túl elhamarkodottan! Magyarországon gyermekszakápolóként dolgoztam hosszú éveken át, közben végeztem el a tanítóképző főiskolát. Mindig szerettem gyerekekkel foglalkozni. Sajnos Angliában nem tudtam kamatoztatni tudásomat, erre először Melbourne-ben volt lehetőségem, ahol másfél évig tanítottam differenciált oktatásban hat és tíz év közötti gyerekeket a helyi magyar iskolában. Elsődleges célom a külföldön élő gyerekek megismertetése volt és ma is az, magyar nyelvünk szépségeivel. Tisztelem azokat a szülőket, akik veszik a fáradságot, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy gyermekeik ne felejtsék el honnan is jöttek. Még ha az élet, vagy hívjuk akármi másnak is, arra késztetett minket, hogy elhagyjuk hazánkat. A családom és persze a tanítás mellett, a harmadik szenvedélyem az utazás, túrázás. Amikor csak lehetőségünk van rá, még ha a nap nem is dugja ki a fejét a ködös Albionban túl gyakran, minket nem tarthat vissza egy kis eső, máris bakancsot húzunk és elindulunk felfedezni új otthonunkat. Azért írom, hogy ’új’, mert Wales, most épp a legfrissebb otthonunk. Viszont az, hogy milyen kaland vár még ránk, az a jövő titka. A cikkeimet Ausztráliáról és annak szépségeiről fogom írni, ahogy mi, népes családommal átéltük azt. Remélem ti is találtok benne sok mulatságos rész, és azt is, hogy sikerül úgy átadnom az általunk átélt kalandokat, mintha kicsit ti is velünk lettetek volna. Köszönöm, hogy szántál pár percet arra, hogy kicsit megismerj engem ezen a parányi bemutatkozáson keresztül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..