Sárga túró – hagyományőrző ételek, csak húsvét ünnepére

Amikor kislány voltam, mindig nagyon izgatottan vártam húsvét ünnepét. Sok hagyományunkat megtartottuk a családommal a Nyírségben, ahonnan származom. A tojásfestést például, amikor szép hímestojásokat készítettünk, és a locsolkodó fiúk ezt kapták tőlünk cserébe az elmondott versért és az illatos kölniért. A templomba menetelt vasárnap, húsvét első napján, amikor az Úr asztalánál, az úgynevezett ’úrvacsora’ keretein belül testünk és lelkünk megtisztulhatott. Persze nem szeretnék megfeledkezni a csodálatos ételekről sem. Szerzőnk, ViKiru írása.

0
658
Sárga túró – hagyományőrző ételek, csak húsvét ünnepére
Édesanyám mindig ínycsiklandó tálakat készített az ünnepre. A tálcán egymás mellett sorakozott a főtt tojás, a sonka, a  házi készítésű kolbász, ami a korábbi disznótoros alatt füstölődött a kamrában. A finom foszlós-édes kalács, amit saját kezével gyúrt és font kalács formájúra, hogy aranybarnára sülhessen a sütőben.

De ami igazán különlegessé tette a mi asztalunkat húsvétkor, az a sárga túró. Egy olyan finom és édes túró, amit csak ekkor készítünk el.

Ez egy olyan recept, ami a családunkban anyáról lányára száll, már hosszú évek óta.

Most megosztom veletek, és ha valaki kedvet érez rá, hogy új ízekkel ismerkedjen meg, az ígérem, nem fog csalódni, ha elkészíti.

Hozzávalók:

  • 10 tojás (egy kisebb adaghoz)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25-30 dkg kristálycukor
  • egy mokkáskanál őrölt fahéj (aki nem kedveli a fahéjat az kihagyhatja)
  • 1,2 liter tej
  • 1 citrom

Elkészítés:

A tejet odatesszük forrni. A tojásokat összeturmixoljuk – alacsony fokozaton – a két csomag vaníliás cukorral, a 25 dkg kristálycukorral és a fahéjjal. Ezután a tojásos keveréket hozzáadjuk 1,2 liter tejhez. Nem kell megvárni, hogy a tej felforrjon, az a jó, ha a tojásokkal együtt forraljuk fel, és belefacsarjuk egy teljes citrom levét. Majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett tovább főzzük. Nem szabad túlfőzni sem, mert kiszárad, és nem áll majd össze túróvá. Amikor a tojásos keverék összetúrósodik, és a tejből csak a savó (áttetsző folyadék) marad, leszűrjük egy sűrű szövésű anyagon vagy konyharuhán keresztül, úgy, hogy az anyagot egy edény szájára terítjük. A kendőt szorosan átkötjük és egy nagyobb tál fölé lógatjuk (fakanalat toljunk át a kendő kötésén), majd hagyjuk jól kicsöpögni.

Ezután kivesszük az anyagból, lapos tányéron hűtőbe tesszük, ha kihűlt, szeleteljük.

Tökéletes kiegészítője lesz az ízek harmóniájának a főtt tojás, a sonka és a kolbász mellett.

Fogyasszátok, fogadjátok szeretettel

Édesanyám mindig ínycsiklandó tálakat készített az ünnepre. A tálcán egymás mellett sorakozott a főtt tojás, a sonka, a  házi készítésű kolbász, ami a korábbi disznótoros alatt füstölődött a kamrában.
Advertisement
FORRÁS1000 Words Magazine author: ViKiru |
Előző cikkÁllatok, sorakozó! – Ez a Kutya éve!
Következő cikkEgy kis angyal érkezett hozzánk
Mivel nem szokásom a köntörfalazás, egyszerűen csak belevágok a közepébe. 37 vagyok és a férjemmel, illetve három gyermekünkkel élek már hét éve Angliában. Szenvedélyünk az utazás, és kisebb (másfél éves) kitérőt tettünk Ausztráliába, ahonnan pár hónapja költöztünk vissza Dél-Walesbe. Mindennapjaimat a családom körüli számtalan teendőm teszi ki. Három gyerek végtelen türelmet és figyelmet igényel, és olyan jó néha nem csak anyukának lenni. Ha éppen nem a gyerekek után rohanok, próbálom magamat is kiélni, ezért, és kedves régi ismerősöm, aki egyben a főszerkesztőnk is, kérésére vágtam bele az írásba. Korábban nem csináltam ilyet, szóval kérlek ne ítéljetek el túl elhamarkodottan! Magyarországon gyermekszakápolóként dolgoztam hosszú éveken át, közben végeztem el a tanítóképző főiskolát. Mindig szerettem gyerekekkel foglalkozni. Sajnos Angliában nem tudtam kamatoztatni tudásomat, erre először Melbourne-ben volt lehetőségem, ahol másfél évig tanítottam differenciált oktatásban hat és tíz év közötti gyerekeket a helyi magyar iskolában. Elsődleges célom a külföldön élő gyerekek megismertetése volt és ma is az, magyar nyelvünk szépségeivel. Tisztelem azokat a szülőket, akik veszik a fáradságot, és erőfeszítéseket tesznek azért, hogy gyermekeik ne felejtsék el honnan is jöttek. Még ha az élet, vagy hívjuk akármi másnak is, arra késztetett minket, hogy elhagyjuk hazánkat. A családom és persze a tanítás mellett, a harmadik szenvedélyem az utazás, túrázás. Amikor csak lehetőségünk van rá, még ha a nap nem is dugja ki a fejét a ködös Albionban túl gyakran, minket nem tarthat vissza egy kis eső, máris bakancsot húzunk és elindulunk felfedezni új otthonunkat. Azért írom, hogy ’új’, mert Wales, most épp a legfrissebb otthonunk. Viszont az, hogy milyen kaland vár még ránk, az a jövő titka. A cikkeimet Ausztráliáról és annak szépségeiről fogom írni, ahogy mi, népes családommal átéltük azt. Remélem ti is találtok benne sok mulatságos rész, és azt is, hogy sikerül úgy átadnom az általunk átélt kalandokat, mintha kicsit ti is velünk lettetek volna. Köszönöm, hogy szántál pár percet arra, hogy kicsit megismerj engem ezen a parányi bemutatkozáson keresztül.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.